Otsi

    Search Results

    Close

    Eestimaalastel võib olla puudus immuunsüsteemi toetavast toitainest




    Eelmisel nädalal Postimehes ilmunud artiklis kirjutati, et eestlastel võib olla puudus seleenist, immuunsüsteemil korralikult toimida aitavast mikroelemendist.

    Eestlased võivad saada toidust liiga vähe seleeni, immuunsüsteemi toetavat mikroelementi. Postimehes kirjutati, et Eesti põllumuld sisaldab vähe seleeni, mis omakorda seletab lahti, miks leiti Eesti-Soome koostööprojekti raames eestlastel madal seleenitase veres, sarnaselt 1980-te keskel soomlaste seas läbi viidud uuringule. 1985. aastal tegi Soome valitsus kohustuslikuks rikastada väetisi seleeniga, et vähendada selle defitsiiti elanikkonnal. Jääb üles küsimus: kas ka eestlased peaksid sama tegema?

    Miks on seleen nii oluline?

    Miks räägitakse seleenist nii palju? Alustuseks, seleen on oluline toitaine, mis toetab ligi 30 ensüümi (selenoproteiini) tööd organismis. Selenoproteiinid on mitmete bioloogiliste ülesannete normaalseks toimimiseks vajalikud, muuhulgas ka immuunkaitse jaoks. Tugev immuunsüsteem on hetkel, külmetuste perioodil, eriti oluline, kuna rakuline immuunsus, mis on oluliselt seleenist sõltuv, on esimene infektsioonide ja viiruste vastu võitleja meie organismis. Just sellest immunsüsteemi efektiivsusest sõltub see, kas, kui raskelt ja kui pikalt me külmetusperioodil haiged oleme. Seetõttu peaks igaüks, kes on huvitatud oma immuunsüsteemi heast toimimisest külmetuste ja viiruste eemalhoidmisel, kindlustama piisava seleenitaseme oma organismis.

    Mis Eestis erilist on?

    Nagu Soomes, Taanis ja teistel teatud Põhja-Euroopa aladel, kuuluvad Balti riigid nende Euroopa riikide hulka, kelle põllumullas on seleenitase madalam kui mujal. Seetõttu sisaldab ka seal kasvanud köögi- ja teravili vähem seleeni kui kõrge seleenisisaldusega mullas kasvanud põllusaadused. Üks võimalus seleenitaset põllusaagis ja ka rohusööjate loomade organismis suurendada, on selle lisamine väetisesse.

    Toidulisand on võimalus

    Teine variant on kasutada seleeni toidulisandit lisaks tervislikule ja tasakaalustatud toidule. Üha suurem hulk inimesi üle maailma kasutab igapäevaselt seleeni toidulisandit, et kindlustada selle toitaine päevane vajadus. Lisaks kinnitavad mitmed läbi viidud uuringud, et seleeni lisamanustamine on hea tervise säilitamiseks kasulik.

    Ära unusta D-vitamiini

    Põhjapoolkeral elavad inimesed saavad vähem päikesekiirgust kui lõunamaal elavad inimesed. Selle tulemuseks on väiksema koguse D-vitamiini süntees meie nahas, kuna me ei saa piisavalt UV-kiirgust. Piisava koguse D-vitamiini saamiseks on soovitatav kasutada toidulisandit, näiteks D-Pärleid. Need on tillukesed D-vitamiini kapslid (pärlid), mis sisaldavad bioloogiliselt aktiivset D-vitamiini, mis on lahustatud oliiviõlis, et tagada selle vitamiini parim imendumine organismis. D-Pärleid on testitud Olso Ülikooli teadlaste poolt sportlaste seas läbi viidud uuringus. Vabatahtlike osalejate vereanalüüsid näitasid, et D-Pärlites sisalduv D-vitamiin imendub väga hästi.

    Kuidas valida õige toode

    Turul on palju erinevaid seleenitooteid, kuid küsimus on, kas need kõik suudavad oma kvaliteeti tõestada? Siiani on seda suutnud teha ainult üks toode: SelenoPrecise, Pharma Nordi poolt toodetud ja patenteeritud orgaaniline seleenipäm. Ligi 40 uuringut tõestavad, et 88,7% SelenoPrecise-s sisalduvast unikaalsest seleenist imendub kehas. Lisaks on tõestatud, et see on ohutu seleeni lisaallikas. SelenoPrecise-t kasutati ka Rootsi teadlaste meeskonna poolt läbi viidud uuringus KiSel-10, mis avaldati teadusaja kirjas International Journal of Cardiology mõned aastad tagasi ning mis uuris Q10 ja seleeni koosmõju südameprobleemidega eakatel võrrelduna platseebo grupiga.