Otsi

    Search Results

    Close

    Väikese uuringu üllatav tulemus: Enamik suhkruhaigeid tarvitavad toidulisandeid




    Taanis tehti 1. ja 2. tüüpi diabeeti põdevate patsientidega uurimustöö, mis näitas, et peaaegu kõik neist tarvitavad toidulisandeid. Eestis oli diabeedi levimus 2015. aastal 5.7 protsenti, mis kasvab ennustuste kohaselt 2030. aastaks kuni 10.3 protsendini.
    Eesti Diabeediliidu presidendi Ulvi Tammer-Jäätese sõnul põevad Eestis paljud inimesed eeldiabeeti või teist tüüpi diabeeti seda ise teadmata.

    Kuigi Taanis tehtud uurimustöös koguti andmeid ainult 774 mehe ja naise kohta, ilmnes selge trend: suhkruhaiged usuvad, et vitamiine ja mineraale sisaldavad toidulisandid on vajalikud.


    99 protsenti kasutajaid

    Uurimustöö, milles kasutati veebipõhiseid andmeid, jälgiti toidulisandite tarbimist. Selle käigus avastati, et 99 protsenti diabeetikutest, hoolimata soost, kasutavad toidulisandeid. Üldises populatsioonis on toidulisandite tarvitajaid 64 protsenti.

     

    Tsink, magneesium ja koensüüm Q10

    Diabeetikute seas tarvitatakse enim D-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi, tsinki ja koensüümi Q10. Antud uurimustöö avaldati teadusajakirjas Data in Brief aastal 2019 ning selle käigus tuvastati erinevused diabeetikute ja üldise populatsiooni toidulisandite tarbimise vahel. Avaldatud andmeid võivad olla meditsiinitöötajatele ja teadlastele kasutatavad ka tulevikus.

     

    Tervise säilitamise heaks

    Toitained mängivad hea tervise säilitamisel ülimalt tähtsat rolli. Näiteks magneesium osaleb üle 300 biokeemilises reaktsioonis ja seda on vaja närvide ja lihaste töös. Ka D-vitamiin on vajalik tervise hoidmisel, sest osaleb immuunsüsteemi normaalses toimimises ja teistes võtmetähtsusega ülesannetes meie kehas. D-vitamiini olulisust näitab ka see, et tema retseptoreid on peaaegu kõigis meie rakkudes ja kudedes.

    Loe rohkem D-Pärlite kohta siit

     

    Allikas: Data in Brief 22 (2019) 241-244