Otsi

    Search Results

    Close

    Kuidas säilitada eakana elukvaliteeti




    Rootsi teadlased näitasid jälle, kuidas seleeni ja koensüüm Q10 manustamine aitab püsida vanemas eas terve.

    Vanemaks jäädes leiavad aset organismis muutused. Energiat jääb vähemaks ning süda kaotab jõudu. Sellised muutused võivad kergesti halvendada elukvaliteeti. Aga see ei pea nii olema. Rootsi teadlased, eesotsas kardioloog Urban Alehageniga Linköpingi ülikoolist avaldasid 2017.a detsembris mainekas teadusajakirjas Biofaktorid (BioFactors), kuidas seleeni ja Q10 kombinatsioon on vanematele meestele ja naistele kasulik. [1]

    Avaldatud kardioloogia ajakirjas

    Alehagen oli muuhulgas ka esimene teadlane, kes tuli välja 2013.a uuringuga, mis näitas kombineerituna seleeni (SelenoPrecise) ja koensüüm Q10 (Bio-Quinone Active Q10) toimet suurele hulgale tervetele vanematele meestele ja naistele. Uuringu kestel seleeni ja koensüüm Q10 saanud katseisikute elukvaliteet paranes mitmel moel. Uuring kandis nime KiSel-10 ja see avaldati rahvusvahelises kardioloogia ajakirjas (International Journal of Cardiology). Uuring kogus kuulsust üle terve maailma. [2]

    Uued kaalukad tõendid
    Alates mainitud kuulsast uurimustööst, kus katseisikutena osales 443 inimest, on Urban Alehagen koos oma meeskonnaga analüüsinud vereproove, mis oli KiSel-10 uuringus katseisikutelt võetud nelja aasta vältel. Iga uus analüüs on paljastanud uusi ja kaalukaid tõendeid, et toidulisand tõepoolest annab efekti.

    Fibroosi seisukohalt

    Praeguseks on avaldatud üle 12 uuringu, mis kõik põhinevad KiSel-10 uuringu leidudel. Uued leiud toovad detailsemat selgust seleeni ja koensüüm Q10 kombinatsiooni positiivsetes kliinilistes efektides.
    Viimases uuringus ajakirjas Biofaktorid käsitlevad teadlased fibroosi, mida esineb palju just eriti vanemas eas. Fibroos on liigse armkoe moodustumine. Fibroosi esinemine südames vähendab südame jõudlust. Seleeni ja koensüüm Q10 manustamisel oli vähenenud seitsme fibroosi biomarkeri hulk kaheksast võrreldes platseebogrupiga.

    Patenteeritud seleenipärm
    Uuringus kasutatud Pharma Nordi patenteeritud seleenipärm SelenoPrecise sisaldab üle 30 erineva orgaanilise seleeniühendi ja on dokumenteeritud, et 88,7% sellest imendub. Need tulemused on väga head, sest seleen

    •  aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele
    •  aitab kaasa kilpnäärme normaalsele talitlusele
    •  aitab kaitsta rakke vabade radikaalide põhjustatud oksüdatiivse stressi eest

    Uuringus manustati katseisikutele 200 mcg päevas, mis on neli korda suurem annus kui Eesti ja ülejäänud Euroopa elanikud keskmiselt toiduga seleeni saavad.

    Vähendab väsimust ja kurnatust

    Teine preparaat, mida uuringus kasutati, on Bio-Quinone Active Q10. See sisaldab kõrge kvaliteediga kehale hästiomastatavat koensüümi Q10 ja C-vitamiini, mis aitavad vähendada väsimust ja kurnatust.
    Koensüüm Q10 on vitamiinisarnane aine, mida leidub rakkude mitokondrites ehk rakkude nn jõujaamades, kus toodetakse energiat. Keha sünteesib ise koensüüm Q10, aga vananedes endogeenne tootmine väheneb. Vanematel inimestel on koensüüm Q10 tootmine kahanenud mitmekordselt, mistõttu on seeniorite seas Bio-Quinone Active Q10-st saanud populaarne toidulisand.

    Väärtuslik teadustöö
    Siiani on Urban Alehageni eestvedamisel tehtud seleeni ja koensüüm Q10 kohta 12 uurimustööd, mida hinnatakse kõrgelt ka vananemisprotsesside selgitamise osas. Samal ajal tutvustavad need uurimustööd, kuidas on võimalik säilitada paremat elukvaliteeti kehale loomulike ühendite manustamisel.
     

    Loe SelenoPrecise'i kohta

    Loe Bio-Quinone Active Q10 Forte kohta



    1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29220105
    2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22626835