Otsi

    Search Results

    Sulge

    Kas toitumine võib mõjutada mehe viljakust?




    Alates 1970-ndatest on spermatosoidide arv meeste spermas vähenenud rohkem kui 50%. Stockholmis toimus hiljuti meeste viljatuse teemaline konverents, kuhu kogunesid kokku juhtivad teadlased üle maailma. Konverentsil arutati, miks meeste sperma kvaliteet on vähenenud. Käesolevas uudiskirjas räägime essentsiaalsest toitainest, mis aitab meestel säilitada normaalset spermatosoidide tootmist.

    Teadlaste sõnul langeb meeste sperma kvaliteet kiiresti, mida kinnitab ka aastatagune üle maailma kogutud 185 teadusuuringu ülevaade. Tähelepanuväärne sperma kvaliteedi langus hakkas eskaleeruma 1980-ndatel. Artikkel selle kohta avaldati teadusajakirjas Human Reproduction Update. Karolinska ülikooli haigla ANOVA osakonna juhi ja peaarsti Stefan Arveri sõnul pole meie teadmised tegelikest probleemi tagamaadest piisavad ning seega kutsub ta üles tegema rohkem uurimustööd meeste sperma kvaliteedi languse kohta.

    „Me ei ole veel täheldanud, et mehe viljakus on suuresti mõjutatud seemnerakkude arvu langusest, aga tulevikus võib seemnerakkude vähenemise trend omada suurt tähtsust,“
    ütleb Stefan Arver ajakirjas Dagens Nyheter (11. juuni 2018).
     

    Vähenenud sperma kvaliteet on suureks probleemiks

    Tänapäeval võetud proovides on seemnerakke kaks korda vähem kui 40 aasta eest. Iisraeli teadlase Hagai Levine’i sõnul võib see viia inimkonna väljasuremiseni. Tema väitel pole seemnerakkude vähenemine iseenesest midagi uut. Murettekitav on aga vähenemise kiirus. 2018. aasta juulis  Terviseuudistes avaldatud Eesti kunstliku viljastamise statistikas on murettekitav asjaolu, et ka Eestis on tõusutrendis meeste viljatuse tõttu teostatav kunstlik viljastamine.

    See toitaine on seemnerakkude tootmisel hädavajalik

    On tõestatud, et seleen toetab meie kehas seemnerakkude tootlust. Taimed omandavad seleeni pinnasest, kuid suures osas Euroopast on seda mikrobioelementi mullas liiga vähe, et tagada piisav seleenisisaldus toidus. Eelmisel aasta juunis ilmunud artiklis kirjeldab seleeni pikalt uurinud Anu Viitak Tallinna Tehnikaülikoolist, kuidas piisavalt on seda veres ainult umbes 15 protsendil Eesti elanikkonnast. Teisisõnu kannatab 85 protsenti Eestist seleenipuuduse all.

    Hea viis piisava seleenikoguse saamiseks

    Üks viis, kuidas tõhusalt seleenitaset tõsta, on tarbida kergelt imenduvaid seleenipärmipõhiseid toidulisandeid. Pharma Nordi patenteeritud seleenipärmi SelenoPrecise puhul on dokumenteeritud, et 88,7% sellest imendub tarbimisel ning 74% tarbitust säilib organismis. SelenoPrecise’i puhul sisaldub seleen samades vormides, mida muidu saadaks tasakaalustatud tervisliku toitumisega. Iga tablett sisaldab 100 mikrogrammi hea biosaadavusega orgaanilist seleenipärmi. SelenoPrecise seleenipärmi sisaldab ka komplekspreparaat Bio-Selenium + Zinc.

    Lisainfot SelenoPrecise’i kohta leiate aadressilt: