Otsi

    Search Results

    Close

    Kas teil on gluteenitalumatus?




    Kas teil on gluteenitalumatus?

    Kas te olete kindel, et saate piisavalt seleeni?

    Kas teil on diagnoositud tsöliaakia? Sel juhul peate kindlasti saama piisaval määral elutähtsat mikrotoitainet seleeni, mis toetab teie tervist mitmel viisil. Lugege siit, miks gluteenitalumatuse käes kannatavatel inimestel on kõrgenenud risk seleenipuuduseks.

    Kui teil on diagnoositud tsöliaakia, siis peate saama piisavalt seleeni. Teadlased on avastanud, et inimesed, kellel on tsöliaakia, ei suuda omastada mitmeid tähtsaid toitaineid, kuna gluteen on kahjustanud nende peensoolt. Iga toitaine pikaajalisel puudusel võivad olla tõsised tagajärjed. Nende seas on kriitiliselt oluline ka seleen, kuna seleen üksinda osaleb enam kui 25 seleenist sõltuva valgu (selenoproteiini) töös. Need valgud:

    • aitavad kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele

    • aitavad kaasa kilpnäärme normaalsele talitlusele

    • aitavad kaasa normaalsele spermarakkude tootmisele

    • aitavad hoida juukseid ja küüsi normaalsena


    Kilpnääre on eriliselt tundlik

    Seleenipuudus mõjutab eriti kilpnääret, kuna see on seleenist ääretult sõltuv. Umbes kolmandik kogu kehas leiduvast seleenist on kilpnäärmes, kus see osaleb hormoonide tootmises, mida on vaja muuhulgas ka ainevahetuse ja antioksüdatiivsete protsesside jaoks.

    Euroopa mullas on seleeni vähe 

    Euroopa põllumajandusmullas on võrreldes Ameerika Ühendriikidega seleeni vähe, mille tõttu on seleeni puudu ka meie söögis.
    Uuringud on näidanud, et igapäevaselt vajab meie keha umbes 100 mikrogrammi seleeni, kuid valdav osa Euroopa elanikke saab sellest kogusest ainult poole.

    Orgaaniline seleenipärm

    Olukorras, kus igapäevasest toidust ei saa seleeni piisavalt, on abiks toidulisand Bio-Selenium+Zinc. Selle koostises sisalduvast ainulaadsest seleenipärmist omandab inimkeha 88,7% ning 74% jääb meie organismi püsima. Antud toidulisandi tõhusust on tõestatud mitmes uuringus, näiteks murrangulises KiSel-10 (International Journal of Cardiology, 2013) uuringus.

     Lisainformatsiooni Bio-Selenium+Zinc'i kohta leiate siit


    Uudis

    Käesoleva nädala laupäeval, 26.10 toimub Tallinna Puuetega Inimeste Kojas Eesti Tsöliaakia Seltsi sügisene infopäev ja üldkoosolek, kust on võimalik saada teavet tsöliaakia ja gluteenivaba elu ning seltsi tegemiste kohta ning tutvuda saatusekaaslastega. Infopäeval peab loengu ka Pharma Nordi maajuht.

    Ürituse kava ja rohkem informatsiooni leiate Eesti Tsöliaakia Seltsi kodulehelt või seltsi Facebooki lehelt.