Otsi

    Search Results

    Close

    Enamikul eestlastest on endiselt D-vitamiini puudus




    Hoolimata teadlikkuse kasvust päikesevitamiini olulisuse kohta, näitavad uuringud, et enamik eestlasi kannatab ikka D-vitamiini defitsiidi all.

    4. jaanuaril Tervis24 uudisteportaalis ilmunud artiklis avaldati eestlaste 2017.a D-vitamiini mõõtmiste Synlabi statistika tulemused. Ilmnes, et 75% mõõdetutest oli D-vitamiini tase veres liiga madal ja 36% mõõdetutest kannatas tõsise D-vitamiini puuduse all. Kuigi järjest enam eestlasi on D-vitamiini vajalikkusest informeeritud, siis sellest hoolimata ei suudeta tagada piisavat D-vitamiini taset eestlaste veres.

    Vajalik on lisamanustamine
    Tervis24 artiklis tuuakse välja ka need inimeste grupid, kellel võib kõige kergemini kujuneda D-vitamiini puudus. Need on näiteks vanemad inimesed, puberteediealised noored ja spordiga tegelevad inimesed. Apteeker nendib, et D-vitamiin on meie sombuses kliimas ainuke vitamiin, mida eestlased peaksid tarbima aastaringselt. Lisaks märgib ta, et D-vitamiini taset veres tuleb lasta aeg-ajalt kontrollida.

    Vajalik paljude funktsioonide jaoks kehas
    Me vajame D-vitamiini paljudel erinevatel põhjustel. D-vitamiin aitab kaasa normaalsele immuunsüsteemi talitlusele, aitab hoida luid ja hambaid normaalsetena, aitab hoida lihaste talitlust normaalsena ning hoolitseb paljude teiste bioloogiliste funktsioonide eest kehas. Kõige paremad D-vitamiini allikad on kala ja muna. D-vitamiini kogus, mida me toiduga saame, on siiski suhteliselt väike.

    Talvine probleem
    Peamine D-vitamiini allikas on päike. D-vitamiini süntees saab toimuda aga vaid tingimustel, kus päevane kiirgusintensiivsus on piisav (üle 200 J/m2), mistõttu Eesti laiuskraadidel on D-vitamiini süntees nahas võimalik vaid vähestel kuudel aastas. D-vitamiini reservid kehas kestavad maksimaalselt kaks kuud, mis tingib D-vitamiini lisamanustamise vajalikkuse ka pärast päikselist suve või soojamaareisi.

    Dokumenteeritud imendumine
    Üha rohkem inimesi on hakanud oma tervise hoidmiseks manustama D-vitamiini. D-Pärlitega on lihtne tõsta D-vitamiini taset vereseerumis, kuna D3-vitamiin, mis on külmpressitud oliiviõlis ja kaetud pehme želatiinikapsliga, võimaldab suurepärase imendumise. Hiljuti on avaldatud ka uuringud D-Pärlite kõrgest biosaadavusest. Üks uuringutest tehti Norra sportlastega Oslo ülikooli teadlaste poolt ja uuringus vaadeldi sportlaste lihasfunktsiooni. Teine uuring tehti koolilastega ning seal uuriti laste vaimset võimekust ja sotsiaalset käitumist sõltuvalt D-vitamiini tasemest.
    Hiljuti on teadusajakirjades avaldatud, et D3-vitamiin on toidulisandina kõige sobivam, sest inimese keha omastab D3-vitamiini oluliselt paremini kui D2-vitamiini.


    D-Pärleid on saadaval on 25 µg ja 75 µg D-vitamiini sisaldusega.
     

    Loe rohkem D-pärlite kohta

    Loe rohkem D-pärlite kohta