Otsi

    Search Results

    Close

    Enamikul eestlastest napib elutähtsat mikroelementi, mis võib mõjutada nende tervist




    85%-l eestlastest esineb veres liiga vähe seleeni. Seleen on elutähtis mikroelement, mis toetab meie tervist mitmel moel. Järgnev tekst annab ülevaate, mis funktsioonid seleenil organismis on ja kuidas seleenitaset vereseerumis tõsta.

    Ajalehe Terviseuudised tänavuses juuninumbris ilmus artikkel seleeni olulisusest ning selles räägiti ka elukoha mõjust seleenitasemele. TTÜ keemiainstituudi konsultant, PhD Anu Viitak selgitab, et viimaste uuringute põhjal pole 85% eestlaste veres vajalikul määral seleeni. Ka Eesti juhtiva labori SYNLAB laboriarst Jelena Roine tunneb muret inimeste madala seleenitaseme üle vereseerumis. Dr Roine selgitab, et normaalne seleenitase on eriti oluline rasedate ja imetavate naiste puhul. Sama kehtib neile inimestele, kelle söömisharjumused on kehvad või kes on sunnitud kokku puutuma raskemetallidega.

    Ajaleht Terviseuudised, nr 6, 7. juuni 2017, lk 30

     

    Madala seleenisisaldusega regioon

    Eestis nagu paljudes teistes Euroopa maades on mullas suhteliselt madal seleenisisaldus. Taimed absorbeerivad seleeni ja annavad selle edasi kariloomadele. Inimesed saavad seega seleeni mõlemast – taimsest ja loomsest toidust. Madala seleenisisalduse tõttu pinnases on meie toidulaualt saadav seleeni kogus vaid pool sellest, mis on vajalik hea tervise säilitamiseks. 

    Kaart näitab seleenisisalduse varieerumist mullas piirkondade järgi. Rohelised alad tähistavad aktsepteeritavaid sisaldusi ning oranži ja punasega on märgitud seleenivaesed piirkonnad.

     

    Selenoproteiinid

    Meie kehas on ligikaudu 25-30 erinevat seleenist sõltuvat ensüümi (selenoproteiini), mis ei suuda ilma seleenita korralikult funktsioneerida.
    Seleenil on hulk erinevaid funktsioone, nagu näiteks

    • normaalse immuunsuse säilitamine
    • kilpnäärme normaalse talitluse kindlustamine
    • meestel normaalsete spermide tootmine (ülioluline meeste viljakuse seisukohalt)
    • rakkude kaitse oksüdatiivse stressi eest.

     

    Vajalik õige toitumine

    Kuna kõik eelmised loetletud funktsioonid kehas ning veel mitmed teisedki sõltuvad seleeni piisavast tarbimisest, on ülioluline tasakaalustada toidulauda seleenirikaste toitudega, näiteks kala, pähklite, täisteratoodete ning organilihaga (süda, maks jne). Siiski ei garanteeri see optimaalse seleenitaseme saavutamist.

     

    Ohutu võimalus suurendada seleeni tarbimist

    Üha rohkem inimesi otsib abi seleeni sisaldavatest toidulisanditest, mis on mugav ja usaldusväärne viis piisavalt kõrgete seleenitasemete saavutamiseks vereseerumis. Kõige lihtsamalt ja paremini imenduv seleeniallikas on orgaaniline seleenipärm. Pharma Nordi patenteeritud seleenipärm SelenoPrecise sisaldab üle 30 erineva orgaanilise seleeniühendi ja on dokumenteeritud, et 88,7% sellest imendub. Sealjuures omastab keha sellest 74% ning kasutab selle ka efektiivselt ära.

    SelenoPrecise’i sisaldava seleenitoote Bio-Selenium+Zinc kohta saab rohkem infot lugeda siit:

    Kliki siia

     

    Kasutamine teadustöödes

    SelenoPrecise’i hea imenduvus ja biosaadavus on seleeni- ja terviseuuringuid läbiviivate teadlaste jaoks olnud olulised faktorid. Muuhulgas valisid Rootsi teadlased, kes viisid läbi mitmeaastase KiSel-10 uurimuse, just SelenoPrecise’i oma töö jaoks välja, kuna neil oli vaja kindlust, et uuringus kasutatav seleen tõepoolest tõstab seleenitaset vereseerumis.
    Rohkem on võimalik antud uuringu kohta lugeda siit.