Otsi

    Search Results

    Close

    Eestlastel on olulise mineraalaine puudus




    Eestlaste seas läbi viidud uuringu järgi on meil veres liiga madal seleeni sisaldus. See toitaine aitab hoida immuunsüsteemi, fertiilsust ja kilpnäärme tööd normaalsena.


    Eestlastel on puudus tähtsast toitainest seleenist, mineraalainest, mis aitab hoida immuunsust ja kilpnäärme tööd normaalsena, lisaks aitab kaasa paljudele teistele keha funktsioonidele. Eesti elanike keskmine seleeni tase vereseerumis on 65,2 µg/l, mis on oluliselt vähem, kui ekspertide poolt soovitatud norm (ideaalis peaks seleeni tase veres olema 80-120 µg/l).

    Anu Viitak, PhD, TTÜ keemiainstituudi konsultant, ning Marge Malbe, PhD, Eesti Maaviljeluse Instituudi osakonnajuhataja, teaduste doktor, tõstatasid portaali Terviseuudised.ee artiklis probleemi taas kord esile. 2006. aastal läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et eestlaste veres on seleeni normist oluliselt vähem. Lisaks sellele ei saa me seleeni piisavalt ka toidust, kuna kohalikult kasvatatud toidus seda napib.

    Eesti toidulaud on väga seleenivaene, siin kasvatatud värske toit (kapsas, sibul, maasikad, mustikad) sisaldavad 5-7 µg seleeni 1 kg kohta. Võrdluseks, vahemere ääres kasvanud pähklite seleenisisaldus on 40-170 µg/kg. Seetõttu on Anu Viitak ning Marge Malbe ka artiklis välja toonud, et meie organism ei saa kogu vajalikku seleeni toidust kätte, nagu seda soovitab Tervise Arengu Instituut (TAI toitlustusspetsialistid 2011. aastal).

     

    Eksperdid soovitavad tarbimist suurendada


    Üks maailma juhtivaid eksperte seleeni alal, professor Margaret Rayman Surrey Ülikoolist Suurbritanniast soovitab seleeni tarbimist suurendada ja juhib tähelepanu seleenipuudusele kui mitme terviseprobleemi põhjustajale.

    Rikastamine või toidulisandid?
    Üks lahendus, mida on lihtne rakendada ja mida soomlased kasutasid 1985. aastal, kui nad said teada, et neil on väga madal seleenitase, on muuta kohustuslikuks põllumajanduses kasutatavatesse väetistesse seleeni lisamine, et sellega mulda ning selles kasvavat toitu rikastada.

    Selline lahendus töötas soomlaste puhul väga edukalt ning nende seleenisisaldus veres tõusis. Teine lahendus on kasutada seleeni toidulisandina, mis on mugav ning soodne variant.

     

    Oluline info toote valikul

    Seleeni toidulisandit ostes on oluline valida toode, mis kehas imendub. Bio-Selenium+Zinc sisaldab 100 µg SelenoPrecise’i, mis on rohkem kui 30 erinevat orgaanilist seleenivormi sisaldav seleenipärm. See tagab kehale laia valiku seleeniühendeid, just nagu leidub ka tasakaalus toidus.

    SelenoPrecise omab parimat dokumenteeritud imenduvust – ligi 90% selles sisalduvast seleenist imendub organismis. Sama toodet kasutati ka murrangulises KiSel-10 uuringus, mis avaldati ajakirjas International Journal of Cardiology. SelenoPrecise’i sisaldava seleenitoote Bio-Selenium+Zinc kohta saab rohkem infot lugeda siit:

    Kliki siia