Otsi

    Search Results

    Close

    Uus uurimus tõestab seleeni lisamanustamise vajadust




    Igapäevases toidus sisalduv seleenikogus on piisav, et tagada meie organismi elus püsimine ja funktsioneerimine, kuid see kogus paistab olevat liiga väike kaitsmaks meid südameprobleemide ja vähktõve eest, on leidnud kaks Ameerika teadlast.

    Normaalne tervislik toitumine on piisav meie elus püsimiseks ja organismi funktsioonide tagamiseks, kuid ei pruugi meid korralikult kaitsta haiguste eest. Selle mõnevõrra ootamatu teooria esitasid Joyce McCann (PhD) ja Bruce Ames (PhD) Oakland Reasearch Institute’i (CHORI) lastehaiglast. Need kaks teadlast keskendusid seleenile, mis on essentsiaalne mikrobioelement reproduktsiooni, imuunsüsteemi ja mitmete teiste funktsioonide jaoks. Toidust saadav seleen jaotub organismis imeväikestes kogustes selliselt, et eluliselt oluliseimad seleenist sõltuvad funktsioonid saavad seda kõigepealt.

    Reproduktsioon on nimekirja tipus
    Inimorganismi tähtsaimaks funktsiooniks on võime paljuneda. Seetõttu varustatakse just seda funktsiooni vajaliku seleenikogusega esmalt, lükates teised seleenist sõltuvad funktsioonid tahaplaanile. Teisejärgulisemateks funktsioonideks on näiteks organismi kaitsemehhanismid, mis aitavad meid kaitsta haiguste eest.
    Lihtsamalt öeldes, loodus peab kõige tähtsamaks meie võimet saada järglasi ning vähem oluliseks seda, et võiksime kauem elada.

    Valgud "räägivad"
    Enne oma hüpoteesi esitamist analüüsisid McCann ja Ames sadu seleeni kohta avaldatud teaduslikke artikleid ning uurisid 12 seleensõltuvat valku (selenoproteiini), et oma teooriale tuge leida. Nad jagasid need valgud “hädavajalikeks” ja “mitte-hädavajalikeks” ning jälgisid hoolikalt, kuidas mõõdukas seleenidefitsiit vähendas mitte-hädavajalike valkude olemasolu ja aktiivsust.

    Teisisõnu on paljud seleensõltuvad valgud, mis on vajalikud haiguste ärahoidmiseks, kas osaliselt või täielikult deaktiveeritud igapäevase “soovitusliku” seleenikoguse korral.

    Allikas:
    McCann JC, Ames BN. Adaptive dysfunction of selenoproteins from the perspective of the triage theory: why modest selenium deficiency may increase risk of diseases of aging. FASEB Journal 2011. E-Pub ahead of print.

    Mis on seleen?
    Seleen on meie keha jaoks hädavajalik mikrotoitaine, mida saame toidust, täpsemalt kalast, pähklitest ja täisteratoodetest. Seleeni hulk on tänapäevasel toidulaual varasemast madalam erinevatel põhjustel, nt geograafilisest asendist tingitud seleeni nappuse tõttu pinnases ja põllumulla looduslikku seleenisisaldust vähendava põlluharimise tõttu. Kuna seleen on vajalik vähemalt 20-25 erineva, teiste hulgas viljakust ja paljunemist reguleeriva ning DNA-d kaitsva valgu (selenoproteiini) toimimiseks, võib selle elutähtsa mikrotoitaine defitsiit viia nende funktsioonide pärssumiseni organismis. Mõnede ekspertide arvates võib organismi madal seleenitase viia vastupanuvõime vähenemiseni südamehaiguste, vähktõve jt suhtes.
    Sobiv moodus organismi seleenitaseme tõstmiseks on kasutada seleeni sisaldavaid tooteid, nagu Bio-Selenium + Zinc või SelenoPrecise, mis mõlemad sisaldavad patenteeritud Taani seleenipärmi (SelenoPrecise®). See pärm sisaldab 30 erinevat orgaanilise seleeni ühendit ning selle imenduvus on dokumenteeritult 88.7%.