Otsi

    Search Results

    Close

    Madal D-vitamiini tase võib olla seotud raske COVID-19 kuluga




    Taani ja Ameerika teadlaste uuringu kohaselt on inimestel, kelle veres on ebapiisav D-vitamiini tase, suurem risk COVID-19 raskete sümptomite tekkeks. Uuring tuletab meelde, kui oluline on säilitada normaalne D-vitamiini tase – eriti talvisel perioodil, mil enamik inimesi saab seda eluks vajalikku toitainet liiga vähe.

    Hiljuti avaldati uuring, milles osales 447 inimest, kelle test oli 2020. aasta kevadel SARS-CoV-2 suhtes positiivne. Neil, kellel oli D-vitamiini tase veres madal, oli 50% suurem risk haiguse raskemaks kulgemiseks kui neil, kellel antud toitaine tase veres oli kõrgem. Uuringu, mis on avaldatud ajakirjas Scientific Reports (www.nature.com), viisid läbi SSI (Statens Serum Institut), Taani riikliku nakkushaiguste ja bioloogiliste ohtude ennetamise ja nendega võitlemise kontrolliagentuuri teadlased ning Harvardi ülikooli teadlased Bostonis, USA-s.

     
    Teadlased uurisid D-vitamiini taset veres 447 vabatahtlikul.

    Selge seos vitamiini taseme ja haigusriski vahel

    D-vitamiini taseme määramiseks kasutati 447 vabatahtlikult võetud vereproove. Teadlased jagasid osalejad nelja rühma: inimesed, kes ei olnud haiglaravil; need, kes olid haiglaravil, kuid ei vajanud intensiivravi; inimesed, kes vajasid intensiivravi ja lõpuks need, kes surid 30 päeva jooksul alates postiivsest testitulemusest. Erinevate kategooriate vitamiinitasemete võrdlemisel võisid teadlased näha selget seost madala D-vitamiini taseme ja raskete haigusnähtude suurema riski vahel.

     

    Talvel on keeruline piisavalt toitainet saada

    Tervisliku D-vitamiini taseme saamiseks ja säilitamiseks on erinevaid viise. Toit ei ole kahjuks parim valik, sest meie toidus on suhteliselt väike kogus D-vitamiini, ka sellistes toiduainetes nagu rasvane kala, margariin ja munakollased. Meie peamine D-vitamiini allikas on suvine päikese käes viibimine. Kuid talvel, kui päike on liiga madalal, et nahas D-vitamiini sünteesida, väheneb D-vitamiini tase organismis suhteliselt kiiresti.

     

    Toidulisandid on soovituslikud

    D-vitamiini võtmine toidulisandina on ohutu ja mugav viis tervisliku koguse D-vitamiini hoidmise jaoks. Alati on soovitatav valida korralikult dokumenteeritud farmatseutilise kvaliteediga preparaat, mida organism saab kergesti omastada ja kasutada. Teatud elanikkonnarühmadel on suurenenud D-vitamiini defitsiidi risk, näiteks:

        • Inimestel, kes ei viibi õues, väldivad päikest või kannavad pikki riideid
        • Tumedama nahaga inimestel
        • Rasedatel naistel
    Tervishoiuasutused soovitavad neil inimestel võtta juurde vähemalt 10 mikrogrammi D-vitamiini toidulisandina aastaringselt, kuid kindlaim viis veres sisalduva vitamiini D taseme määramiseks on siiski vereanalüüs.

    Järgmistele rühmadele soovitatakse päevas 20 mikrogrammi D-vitamiini toidulisandit (aastaringselt) koos 800–1000 mg kaltsiumiga:

         • 70-aastased ja vanemad inimesed
         • hooldekodu elanikud või koduhooldust saavad inimesed (olenemata nende vanusest)
         • isikud, kellel on suurenenud osteoporoosi risk (olenemata vanusest).

    D-vitamiiniga tehtud uuringutest saad rohkem lugeda siit
     



    Nielsen, N.M., Junker, T.G., Cohen, A.S. et al. Vitamin D status and severity of COVID-19. Sci Rep 12, 19823 (2022). https://doi.org/10.1038/s41598-022-21513-9