Otsi

    Search Results

    Close

    Oksüdatiivne stress on uus "vananemistegur"




    Oksüdatiivne stress on uus "vananemistegur"
    - mida peaksime sellest teadma? 

    Vananemisprotsessi mõjutavad mitmed tegurid, kuid üks, millele teadus erilist tähelepanu on hakanud pöörama, on oksüdatiivne stress. See on biokeemiline tasakaalutus, mis võib tekkida millegi nii lihtsa kui piisava koguse seleeni puudumise tõttu.

    Kõik inimesed vananevad. See on elu paratamatu osa. Selles, missuguse kiirusega inimene vananeb, mängivad rolli erinevad tegurid nagu geneetika, eluviis, treening ja toitumine. Tegelikult peitubki meie toidus üks konkreetne mikroelement, millest teadlased üha enam vaimustuvad – seleen. Me vajame piisavas koguses seleeni, et säilitada organismis mitmeid erinevaid kaitse- ja parandusmehhanisme, kuid seleeni üks tõeliselt elutähtis roll – mis puudutab just vananemist – on võime kaitsta meid oksüdatiivse stressi eest.

     
    image title is missingImage alt: Pharmanord imageSeleeniga tehakse teadusuuringuid

    Kuidas võitleb seleen oksüdatiivse stressiga?

    Teadusartiklis "Seleeni staatus eakatel inimestel: pikaealisus ja vanusega seotud haigused" uurisid Iiri, Prantsuse ja Belgia teadlased konkreetselt seleeni ja selle loomupärast võimet kaitsta organismi oksüdatiivse stressi eest. Nende artikkel, mis avaldati ajakirjas Current Pharmaceutical Design, kirjeldab, kuidas seleen aitab toetada mitmesuguseid seleenist sõltuvaid ensüüme, mida nimetatakse selenoproteiinideks ja need omakorda kaitsevad rakke oksüdatiivse stressi ohtude eest.

     

    Kaitseb terveid rakke

    Lühidalt on oksüdatiivne stress olukord, kus keha on ülekoormatud liiga suure koguse potentsiaalselt ohtlike, kudesid kahjustavate vabade molekulide poolt. Need vabad molekulid võivad hävitada terveid rakke ja viia füüsilise seisundi halvenemiseni. Vabad radikaalid on raku energia ainevahetuse loomulik kõrvalsaadus – umbes samamoodi nagu autode heitgaasid – ja keha saab nendega tavaliselt selliselt hakkama, et need ei tee meile halba. Meie organismi sisseehitatud kaitsemehhanismid hoolitsevad selle eest. Vananedes kipuvad need mehhanismid aga nõrgenema ja aeglustuma ning kui veres on lisaks liiga vähe seleeni, et tagada selenoproteiinide tootmine, ei pruugi eelnimetatud mehhanismid olla võimelised neile määratud ülesandeid täitma.

    Eurooplased saavad liiga vähe seleeni

    Suures osas Euroopas on eriti kriitiline see, et seleenisisaldus toidus on madalam kui mujal maailmas. Euroopa põllumajandusmuld on looduslikult seleenivaene ning tänapäevased põlluharimismeetodid leostavad mullast ka toitaineid, mistõttu seleenisisaldus põllukultuurides ja toiduahelas tervikuna ei ole nii kõrge, kui ideaalis olema peaks. Seleenipuudust toidus saab kompenseerida igapäevase toidulisandite võtmisega, mis tagab muutuste tekkeks piisava toitaine kättesaadavuse.

     
    image title is missingImage alt: Pharmanord imageParanenud elukvaliteet seleeniga

    Paranenud elukvaliteet

    Keskmine eurooplane saab tasakaalustatud toitumisega päevas 40–50 mikrogrammi seleeni. Samas näitas Rootsis tervete eakate meeste ja naistega läbi viidud uuring, et suurem kogus tasub end ka rohkem ära. Uuring (KiSel-10), mis avaldati 2013. aastal ajakirjas International Journal of Cardiology, viidi läbi 443 vabatahtlikuga. Teadlased määrasid neile juhuslikkuse alusel kas 200 mikrogrammi seleeni (SelenoPrecise) ja 200 mg koensüümi Q10 (Bio-Quinone Active Q10) või sobivat platseebot.

    Osalejad võtsid neid päevarežiimi osana viis aastat. Hiljem nägid teadlased selget erinevust kahe rühma vahel. Elukvaliteet oli aktiivseid preparaate saanute rühmas oluliselt paranenud, mis viitab sellele, et seleen on vanemas eas normaalse tervise säilitamise üks võtmeelement. Sealjuures on sel toitainel kaks võrdselt olulist lisa-võtmetegurit: võime kaitsta oksüdatiivse stressi eest ja aidata kaasa normaalsele immuunfunktsioonile.

     

    Seleen täiuslikus antioksüdantide kompleksis

    Bio-Selenium+Zinc tabletid sisaldavad lisaks seleenile ja tsingile ka A-vitamiini, B6-vitamiini, C-vitamiini ja E-vitamiini. Kõik need koostisosad toetavad, kaitsevad ja täiendavad üksteist ning nende koostöö ja kõrge kvaliteet teevad preparaadi ideaalseks antioksüdantide kompleksiks. Bio-Selenium+Zinc sisaldab 100 mikrogrammi seleeni, mis on Pharma Nordi patenteeritud orgaanilise ja kergesti imenduva SelenoPrecise seleenipärmi kujul. SelenoPrecise sisaldab 67% selenometioniini ja 33% mitmeid teisi seleeni vorme, mis vastavad sellistele seleeniühenditele, mida saame seleenirikkast toidust. Koguni 89% tabletis olevast seleenist imendub. Imendumine ja toime näib veelgi suurenevat, kui seleen on kombineeritud A-, B6-, C-, E-vitamiini ja tsingiga, mis on preparaadis samuti orgaanilise ühenditena.