Otsi

    Search Results

    Close

    Miks võtavad paljud sportlased täiendavalt magneesiumi?




     

    Hiljuti avastati ühel Skandinaavia tippsportlasel tõsine magneesiumipuudus. Selle puudujäägi korvamiseks hakkas ta koheselt võtma juurde magneesiumit toidulisandina.
    Kuid miks see konkreetne toitaine nii oluline on?


    Kiirus, täpsus ja jõud, aga ka vaimne võimekus on spordis edu saavutamiseks üliolulised. Just seetõttu on magneesium sportlaste jaoks hädavajalik toitaine. Magneesium osaleb organismis enam kui 300 elutähtsas protsessis ning see on inimkehas koguse poolest neljas mineraalaine, mis ütleb nii mõndagi selle tähtsuse kohta. Lisaks muudele olulistele rollidele, aitab see toitaine kaasa meie närvide ja lihaste normaalsele talitlusele.

     

    Pähklid ja lehtköögiviljad on head allikad

    Õnneks on olemas palju magneesiumirikkaid toite ning neid on lihtne teadlikult oma menüüsse lisada. Pähklid, mandlid, lehtköögiviljad, kapsas ja kaer on eriti head magneesiumiallikad. Kui Teil on probleeme tasakaalustatud toitumisega või te ei saa erinevatel põhjustel mõnda neist toiduainetest süüa, võib magneesiumilisandi võtmine olla hea alternatiiv.

     

    Magneesiumivajadus

    Magneesiumivajadus sõltub oluliselt inimese eluviisist, vanusest ja aktiivsusest. Eestis on võrreldes Skandinaavia riikidega veidi kõrgem täiskasvanute magneesiumi päevase tarbimise soovitus – 375 mg. Soovituse aluseks on vähene puu- ja köögiviljade ning täisteratoodete osakaal eestlaste menüüs, kuid samas ka mõõdukast suurem kestev alkoholi tarvitamine. Kui saate toidust ja joogist vähem magneesiumi, kui päevanormid ette näevad, on selle lisamanustamine (kuni 250 mg päevas) soovituslik.

     

    Järjest suurenev huvi magneesiumi vastu

    Teaduses pälvib magneesium üha suuremat tähelepanu, kuna see omab laialdast toimet niivõrd paljudele keha funktsioonidele. Samal ajal on märgata kohvijoojate ja sportlaste vajadust lisamagneesiumi järele, sest kohviga liialdamine ja tugev higistamine kahandab oluliselt organismi magneesiumivarusid.

    Võite kaaluda magneesiumilisandi võtmist, kui:

    • tegelete aktiivselt spordiga ja/või teete rasket füüsilist tööd
    • tunnete end emotsionaalselt kurnatuna
    • toitute ühekülgselt ja sööte liiga vähe köögilju
    • tarbite alkoholi
     

    Magneesium, mis kehas imendub

    Iga tablett Bio-Magnesiumi sisaldab 200 mg puhast magneesiumi kolme erineva magneesiumisoola kompleksis. Nende erinevate magneesiumiallikate kombineerimisel on Pharma Nord suutnud luua preparaadi, milles on rohkelt magneesiumi suhteliselt väikeses tabletis ning see aitab tõhusalt tõsta magneesiumi taset organismis.

    Bio-Magnesiumi tabletid lahustuvad väga kiiresti, mistõttu on nende imendumine seedekulglast kiire ja tõhus. Nii jõuab magneesiumi kõikide keha rakkude ja kudedeni, mis seda vajavad.

    Dokumenteeritud biosaadavus
    Soomes läbiviidud topeltpimeda, platseebokontrollitud uuringu tulemused 2008. aastast näitasid, et neil, kes võtsid Bio-Magnesiumi preparaati iga päev kaks tabletti päevas kaheksa nädalat järjest, oli magneesiumisisaldus veres kuus korda kõrgem kui neil, kes magneesiumi toidulisandit ei tarvitanud.

    Viited:

    Lemming EW, Pitsi T. The Nordic Nutrition Recommendations 2022 - food consumption and nutrient intake in the adult population of the Nordic and Baltic countries. Food Nutr Res. 2022 Jun 8;66. doi: 10.29219/fnr.v66.8572. PMID: 35757440; PMCID: PMC9199833.

    Pitsi, et al. Eesti toitumis- ja liikumissoovitused 2015. Tervise Arengu Instituut. Tallinn, 2017

    Põllumajandus-ja Toiduamet. Vitamiinide ja mineraalainete maksimaalsed kogused