Otsi

    Search Results

    Close

    Märkimisväärselt kõrgem seleeni tarbimine on soovituslik




    Mõned eksperdid soovitavad suuremat seleeni tarbimist

    Vastavalt Põhjamaade Nõukogu uuendatud toitumisjuhistele, soovitatakse nii meestel kui naistel suurendada oma igapäevast seleeni tarbimist 50 protsendi võrra. Toidu seleenisisaldus selles Euroopa osas on juba suhteliselt madal.

    Põhja- ja Baltimaade elanikel soovitatakse nüüd suurendada olulise mikroelemendi - seleeni igapäevast tarbimist. Põhjamaade muudetud toitumissoovituste kohaselt peaksid mehed suurendama oma päevast seleenikogust 60 mikrogrammilt 90 mikrogrammile, naised aga 50 mikrogrammilt 75 mikrogrammile. Võrreldes eelmiste juhistega, on selle konkreetse mikrotoitaine soovitatav päevane kogus suurenemine 50 protsenti.

     

    Toetab organismi elutähtsaid funktsioone

    Täiendatud aruande kohaselt on Põhja- ja Baltimaade pinnases seleenisisaldus madal, mis kajastub ka antud mikroelemendi madalas kontsentratsioonis kohalikult kasvatatud toiduainetes. See kujutab endast potentsiaalset probleemi, sest seleeni on vaja 25-30 erineva seleenist sõltuva ensüümi (mida nimetatakse selenoproteiinideks) toetamiseks. Need selenoproteiinid reguleerivad mitmeid keha funktsioone, nagu kilpnääre, immuunsüsteem, viljakus, rakkude kaitse ja paljud teised. Õnneks on sellel takistusel lahendusi.

     

    Seleenirikkad väetised

    Soomes, kus seleeni tarbimine oli varem suhteliselt madal, tehti 1984. aastal ametlik otsus lisada põllumajandusväetistesse seleeni ja seda järgitakse tänaseni. Selle sekkumise tulemusena on Soome elanikkonnal piisav seleeni tarbimine. Teistes riikides pole sarnaseid meetmeid rakendatud, kuid optimaalse seleenitaseme tagamiseks on alternatiivseid strateegiaid.

     

    Saadaval ka tableti kujul

    Soovitatakse tarbida palju seleenirikkaid toite nagu pähklid (Brasiilia pähklid on väga rikkad seleeni poolest), siseelundid, kala, mereannid ja täisteratooted. Lisaks võib tasakaalustatud toitumise osana tarbida seleenilisandit ka tableti kujul. Pharma Nordi patenteeritud seleenipärm SelenoPrecise on dokumenteeritud enam kui 40-s avaldatud teadusuuringus ning sellel on suurepärane imendumine ja stabiilne kvaliteeditase. SelenoPrecise sisaldab vähemalt 20 erinevat orgaanilist seleeniühendit, mis esindavad samasuguseid seleenitüüpe, mida saad mitmekülgse toitumise ja erinevate seleenirikaste toiduainetega.

    Paljude erinevate seleeniühendite sisaldus on oluline, sest igal ühendil on inimkehas täita oma eriline roll. Lisamanustades mitmeid erinevaid seleenitüüpe, on võimalik jäljendada tasakaalustatud toidus olevat looduslikku seleenitüüpide spektrit. Teadlased usuvad, et sellel on meie tervise jaoks parim toime.

     

    Teadlaste poolt eelistatud

    Nende hästi kavandatud teadusuuringute tõttu valisid murrangulise KiSel-10 uuringu (International Journal of Cardiology, 2013) teadlased oma katsete läbiviimiseks just selle seleenipreparaadi. Uuring viidi läbi 443 terve Rootsi mehe ja naisega, kellel oli madal seleenisisaldus ning tulemusena näidati, et antud preparaat tõstis tõhusalt seleenitaset nende veres. SelenoPrecise'i on testitud ka Taani kilpnäärme terviseuuringutes.

    SelenoPrecise'i kohta saate rohkem lugeda siit: