Otsi

    Search Results

    Close

    Kas magad liiga palju või liiga vähe, et olla vaimselt ergas?




     

     

    Une- ja terviseanalüüsi tulemuste põhjal on uneeksperdid jõudnud soovitusteni, kui pikk on nende arvates optimaalne uneaeg. Võib juhtuda, et magad liiga vähe, aga võid ka liiga palju magada. Meie keha ja heaolu jaoks on sügav uni ülioluline – seega tasub jälgida kui kaua ja kui palju magad.

    Kui oled vanuses 38–73 aastat, on Sinu optimaalne uneaeg umbes seitse tundi ööpäevas. See on Briti teadlaste soovitus pärast seda kui nad uurisid biopangast andmeid üle 500 000 inimese kohta, kes selles vanuserühmas olid. Andmed sisaldavad teavet geenide ja aju skaneeringute kohta ning osalejad on täitnud tervise ja une küsimustikud.

     

    Optimaalne unetundide arv

    Noortel ja noorematel täiskasvanutel soovitatakse üldiselt magada igal ööl seitse kuni üheksa tundi, samas kui lapsed vajavad pikemat und.
    Kuna meie aju kasutab päeva jooksul ajju kogunenud toksiinide väljapesemiseks just uneperioodi, siis see on üks põhjustest, miks sügav uni meie jaoks läbi elu nii oluline on. Kui olete keskealine või vanem, siis soovitatavast seitsmest kuni kaheksast tunnist kauem magamine ei too mingit lisakasu. Uneeksperdid ei tea siiani täpselt, miks ja ka teadus otsib sellele endiselt vastust.

     
    Illustreeriv pilt naisest, kellel on keeruline uinuda

    Probleemid magama jäämisega?

    Enamik inimesi eelistab head, sügavat ja tasakaalustatud und ning unehügieen on sealjuures hädavajalik. Parim lahendus oleks see, kui proovite magama minna ja tõusta iga päev umbes samal ajal.

    Aga kui inimesel on probleeme uinumisega?
    Siin võib abiks olla looduslik unehormoon melatoniin. Keha sünteesib melatoniini ja kohandab selle kehasisest tootmist kui puutume kokku pimeduse ja valgusega. Nii säilib ööpäevarütm (tsirkadiaanrütm), kuid seda võib häirida kokkupuude valgusega – näiteks ekraanide sinine valgus.

     

    Asjad, mis aitavad – kodus ja võõrsil

    Oma ööpäevarütmi kaitsmiseks ja stabiilsena hoidmiseks on oluline austada enda keha melatoniini sünteesimist. Vältige ereda valguse ja sinise ekraanivalgusega kokkupuudet vähemalt paar tundi enne magamaminekut. Rahunege, võtke tempo maha ja valmistuge magamajäämiseks, tehes regulaarselt ja igapäevaselt endale sobivat nö unerutiini.

    Looduslikku abi uinumiseks võib saada ka melatoniini võtmisest toidulisandina. Üks Bio-Melatoniini tablett (mis sisaldab 1 mg melatoniini) 30 minutit enne magamaminekut võib lühendada uinumiseks kuluvat aega. Bio-Melatoniini võib kasutada ka siis, kui reisite üle mitme ajavööndi, mis on veel üks asi, mis häirib meie loomulikku ööpäevarütmi. Lennureisi ajal aitab melatoniini lisamanustamine leevendada ajavahestressi ebameeldivat toimet organismile, võttes vähemalt 0,5 mg melatoniini enne magamaminekut esimesel reisipäeval ja paaril järgneval päeval peale sihtkohta jõudmist.

    Allikas: Source:
    Yuzu Li, et al: The brain structure and genetic mechanisms underlying the nonlinear association between sleep duration, cognition and mental health, Nature Ageing, April 2022.