Otsi

    Search Results

    Close

    Kas Brasiilia pähklid on seleeniallikana parimad?




    Mis on parim allikas seleenipuuduse korral?

    Brasiilia pähklid ehk parapähklid ja ka kala on mõlemad tuntud väga rikka seleeniallikana. Kahjuks ei ole aga seleen ainus element, mida nad endasse hästi talletavad. Lisaks seleenile sisaldavad kaks parapähklit ka nii palju looduslikke radionukliide (radioaktiivseid ühendeid), et see kogus suurendab täiskasvanud inimese radionukliidide tarbimist 50 protsenti.

    Tõepoolest – Brasiilia pähklid imavad mullast tõhusalt seleeni ning seetõttu võib vaid kaks pähklit päevas katta teie päevase seleenivajaduse. Saksa kiirguskaitseinstituudi BFS-i andmetel* ei ole aga Brasiilia pähklid nende suhteliselt kõrge raadiumisisalduse tõttu parim seleeniallikas. Samas toovad nad välja, et kuna seleen on saadaval ka toidulisandina, ei pea Te kokku puutuma Brasiilia pähklite radioaktiivsusega.

     
    Brasiilia pähklid sisaldavad seleeni vaid sel juhul, kui seda on ka mullas, milles taimed kasvavad.

    Väga oluline mikroelement

    Lisaks teistele asendamatutele ainetele sõltub keha toimimine suuresti seleenist, mis aitab kaasa immunsüsteemi ja kilpnäärme normaalsele talitlusele, aidates samal ajal kaitsta meie rakke oksüdatiivse stressi eest. Maailma seleenivarud ei ole aga jaotunud ühtlaselt. See tähendab, et mõnel pool maailmas pole inimestel piisava seleeni saamisega probleeme, samas kui teiste riikide elanikel on suisa oht defitsiidi tekkimiseks. 
    Selleks, et saada toidust piisavalt seleeni, on teadlased ja tervishoiuga tegelevad ametkonnad juba aastakümneid soovitanud menüüsse lisada rohkesti kala. Brasiilia pähklid saavad selle “tööga” samuti hakkama, kuid seleeni sisaldavad need siiski vaid sel juhul, kui seleeni on ka mullas, milles taimed kasvavad.

     
    Kalast võib saada küll palju seleeni, kuid see on seotud raskemetallidega ja seetõttu ei anna see kehale oodatud tervisekasu.

    Kala või mitte?

    Kui valite seleeniallikaks kala, seisate silmitsi mõnevõrra erineva dilemmaga. Kalad – eriti suuremad – sisaldavad raskemetalle, näiteks elavhõbedat, mis seonduvad seleeniga. Seleeni ja raskemetallide vahelise seondumisafiinsuse tõttu on kalades vähem vaba ja seondumata seleeni, et moodustada elutähtsaid selenoproteiine (seleenist sõltuvaid ensüüme), millel on palju olulisi bioloogilisi funktsioone. Seetõttu võite söödud kalast saada küll palju seleeni, kuid see on raskemetallidega seotud ja seetõttu ei anna see kehale oodatud tervisekasu. Olemas on umbes 30 erinevat selenoproteiini, mis sõltuvad just vaba, seondumata seleeni olemasolust. Seleeni võtmine toidulisandina on mugav viis anda kehale piisavalt vaba seleeni. 

     

    Hea biosaadavusega toidulisand

    Pharma Nordi patenteeritud orgaaniline seleenipärm SelenoPrecise, mida kasutatakse mitme erineva toidulisandi toorainena, imendub tõestatult 88,7% ulatuses. SelenoPrecise'i on kasutatud laialdaselt teaduslikes uuringutes selle dokumenteeritud kvaliteedi tõttu ning see on Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) referentstoode.

    *https://www.bfs.de/EN/topics/ion/environment/foodstuffs/radioactivity-food/radioactivity-food.html