Otsi

    Search Results

    Close

    Inimese vananemisprotsessi saab nüüd aeglustada




     

    Rootsi ja Norra teadlaste poolt läbi viidud täiesti  uus uuring näitab, et keha rakke on võimalik kauem elus hoida, võttes kombineeritult seleeni ja koensüümi Q10 preparaate.  

    Kõigil inimkeha rakkudel on aegumiskuupäev, aga tuginedes täiesti uuele Rootsi ja Norra teadlaste poolt ajakirjas Nutrients avaldatud uuringule, on võimalik seda kuupäeva edasi lükata. 

    Oma uurimustöös vaatlesid teadlased rakkude telomeeride pikkust. See on tunnustatud ja tavapäraselt kasutatav meetod, mille abil saab määrata, kui kaua võtab aega, enne kui rakk hävineb. 

     

    Pikemad telomeerid seleeni ja koensüüm Q10-ga.

    Andes suurele rühmale tervetele eakatele meestele ja naistele viieaastase peroodi jooksul igapäevase lisandina seleeni ja koensüüm Q10 preparaati või identse välimusega platseebot, nägid teadlased selget erinevust kahe grupi vahel, kui nad hiljem tulemusi võrdlesid.  

    Nende osalejate telomeerid, kes said aktiivseid preparaate (SelenoPrecise ja Bio-Quinone Q10) olid pikemad, kui platseebogrupis olnud inimestel. Teisisõnu – need kaks toidulisandit olid edasi lükanud rakkude aegumiskuupäeva ja võivad seega omada märkimisväärset mõju inimese vanamisprotsessile.  

     
    Aeglasem "rakkude kulumine"

    Aeglasem rakkude kulumine

    Telomeerid on meie DNA otstes asuvad kaitsekorgid. Nendest võib mõelda kui plastotsikutest kingapaelte otstes, mis kaitsevad hargnemise eest. Iga kord, kui rakk jaguneb, telomeerid lühenevad. Varem või hiljem, kui nad on täielikult kulunud, hargneb DNA ahel lahti ning rakk sureb.  

    Selgub aga, et mineraalaine seleen ja vitamiinitaoline ühend koensüüm Q10 suudavad kaitsta telomeere ning aeglustada kulumist, mis neid lühendab. 

     

    Oksüdatiivne stress ja põletik

    “Meie, inimesed, allume pidevalt kiirenevale vananemisele, kus oksüdatiivne stress ja suurenenud põletik kiirendavad protsessi, eriti, kui meil ei ole piisavalt seleeni ja Q10-t. Kui inimesed, kellel on nende ainete tasemed madalad, suurendavad oma tarbimist toidulisandeid võttes, võib see aeglustada ka nende vananemisprotsessi,” räägib uuringu juhtivteadlane professor Urban Alehagen, kes töötab kardioloogina Linköpingi ülikool haiglas Rootsis. 

    Käesolev uuring viidi läbi, analüüsides regulaarsete ajavahemike tagant võetud vereproove, mida teadlased olid viis aastat väldanud KiSel-10 uuringu jooksul kogunud 443-lt uuringus osalejalt. Selle uuringu esialgsete tulemuste avaldamisest aastal 2013, on süstemaatiliselt analüüsitud enam kui 50 000 vereproovi, aitamaks teadlastel mõista, kuidas seleen ja koensüüm Q10 mõjutavad keha rakutasandil. 

     
    Pilt numbritest ja inimesest

    Töötab bioloogiliste muutuste vastu

    Selle põhjaliku töö tulemusel on teadlased suutnud avaldada enam kui 20 jätku-uuringu, millel on jälgitud erinevaid biomarkereid, et näha, kuidas seleen ja koensüüm Q10 aitavad takistada tavapäraselt normaalse vananemisega kaasnevate bioloogiliste muutuste teket. 

    Käesolevas uuringus keskendusid nad telomeeride pikkusele. Nagu ka kõigis eelnevates uuringutes, on teadlased ka sel korral edukalt näidanud, et seleeni ja koensüüm Q10 kombineeritud tarbimine aitab eakatel inimestel säilitada tervist ja elukvaliteeti. 

     

    Seleenipuudus on laialt levinud

    “Me oleme vaadanud suurt hulka erinevaid markereid ning näeme, et seleeni tarbimise ja bioloogilise vanuse vahel on seos,” ütleb professor Alehagen. 

    Keskmine seleenitarbimine on suures osas Euroopas madal, sest meie põllumajandusmuldades on võrreldes teiste maailmajagudega vähe seleeni. 

    Uuringud näitavad, et me vajame enam kui 100 mikrogrammi seleeni iga päev, selleks, et tagada hea tervis, aga keskmine päevane seleenitarbimine meie maailmajaos on enamjaolt vähem kui pool sellest. 

    Loe rohkem seleeni ja Q10-ga tehtud uuringutest siit: