Otsi

    Search Results

    Close

    Ekspertrühm soovitab glükoosamiini ja kondroitiini




    Rahvusvaheliste ekspertide grupp ESCEO soovitab viimases raportis glükoosamiinsulfaati põlve osteoartroosi baasraviks ning kinnitab selle ohutust ja efektiivsust. Lisaks soovitatakse kondroitiini.


    Uus ekspertide raport jagab arstidele juhtnööre osteoatroosiga patsientidele toetudes viimastele teaduslikes ajakirjades avaldatud uuringutele. Eesmärk on leida arstide seas üksmeel ja ravijuhiseid ühtlustada.

    Uued ravijuhised
    Uued ravijuhised hõlmavad endas patsiendile jagatavat detailset informatsiooni haiguse olemuse ja ravi kohta. Samuti leiab seal kaalu alandamise kasulikkuse ülekaalulistele patsientidele, lisaks soovitused füüsilisele aktiivsuse tõstmiseks (näiteks tai chi), erinevate toetuste ja sisetaldade kasutamise, veeteraapia, nõelravi ja TENS (elektriline närvistimulatsioon naha pinnal) kohta.

    Glükoosamiin ainult ravimina

    Ekspertgrupp soovitab osteroartroosi raviks just glükoosamiinsulfaati, kuna see on ohutu baasravi valu vastu ja liigese liikuvuse taastamiseks. Samuti ei esinenud glükoosamiinsulfaadiga ravi saanutel rohkem kõrvalnähte kui platseebot saanud patsientidel, mis tähendab, et ravi glükoosamiinsulfaadiga on peaaegu kõrvalnähtudeta.

    Ekspertgrupp aga ei soovita kasutada glükoosamiin-hüdrokloriidi, viidates uuringutele, mis ei tõesta seda tüüpi glükoosamiini raviefekti.

    Kondroitiin samuti kasulik

    Kondroitiin võib pakkuda kerge kuni keskmise raskuse osteoartroosiga patsientidele liigesestruktuuri paranemises sarnast efekti, mis on ka viimaste kliiniliste uuringute poolt tõestust leidnud. Sarnaselt glükoosamiiniga soovitab ekspertgrupp ka kondroitiini puhul kasutada vaid kvaliteetseid tooteid.

    ESCEOst
    ESCEO (European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis and Osteoarthritis) tähendab Euroopa Osteoporoosi ja Osteoartroosi Kliiniliste ja Ökonoomiliste Aspektide Ühingut. See on mittetulundusühing, mis jagab arstidele uusimaid uuringuid luude, liigeste ja lihaste haiguste kohta