Otsi

    Search Results

    Close

    Eestlased vajavad rohkem kiudaineid




    Eestlased vajavad rohkem kiudaineid

    Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus (TFTAK) koostöös Tervise Arengu Instituudi (TAI) ning TalTechi keemia ja biotehnoloogia instituudi mikrobioomika uurimisrühma teadlastega viisid läbi uuringu, mis kinnitab eestlaste kiudainete alatarbimist. Edasi lugedes saad teada, miks on kiudained meie tervisele ja heaolule nii olulised ning mida peaksid tegema, et neid piisavalt saada.

    Inimese soolestiku ning terve keha normaalseks funktsioneerimiseks peab meie toit sisaldama piisavas koguses erinevaid kiudaineid (25-35 grammi päevas), kuid avaldatud uuring näitab, et keskmine eestlane igapäevasest toidust nii palju ei saa. See võib tervist ja heaolu mitmel viisil mõjutada.

    14 protsenti maailma elanikkonnast kannatab funktsionaalse kõhukinnisuse all.

    Kasulik, kui Sul on probleeme kõhukinnisusega

    Esiteks suurendavad kiudained väljaheidete massi, mis on normaalselt toimiva seedekulgla, eriti soolestiku jaoks võrdlemisi kasulik. Möödunud aasta detsembris ajakirjas British Journal of Nutrition avaldatud uuringu järgi kannatab 14 protsenti maailma elanikkonnast funktsionaalse kõhukinnisuse all. Selle konkreetse probleemi korral soovitatakse ravimite asemel kiudainete igapäevase tarbimise suurendamist.

    Lisab väljaheitele mahtu

    Kiudaineid leidub looduslikult paljudes rafineerimata toiduainetes. Nad kuuluvad süsivesikute hulka, mida meie organism ei suuda üldse või suudab ainult vähesel määral seedida, s.t lagundada suhkruks ja tärkliseks erinevate seedeensüümide abil. Lahustuvaid kiudaineid leidub sellistes toiduainetes nagu kaerakliid, pähklid, seemned, oad, herned ning erinevad puu- ja köögiviljad. Lahustumatud kiudained on tüüp kiudaineid, mis kiirendavad toidu läbimist seedekulglas ja lisavad väljaheitele mahtu. Neid leidub sellistes toiduainetes nagu nisukliid, köögiviljad ja täisteratooted.

    Mugav kiudainelisand

    Inimestele, kes rohkelt kiudaineid sisaldavaid toiduaineid erinevatel põhjustel piisavalt ei söö, võib abiks olla selline toidulisand nagu Bio-Fiber. Iga tablett sisaldab 460 mg tasakaalustatud segu looduslikest, lahustuvatest ja lahustumatutest taimsetest kiudainetest, mis pärinevad tsitrusviljade koorest ja suhkrupeedist. Tasakaalustatud toit peaks ideaaljuhul sisaldama nii lahustuvaid kui ka lahustumatuid kiudaineid ning Bio-Fiberiga saad mõlemat tüüpi kiudained ühes tabletis.

    Allikad:  R. Erhardt, Joanna E.Harnett , E. Steels, Kathryn J. Steadman. 2022. “Functional constipation and the effect of prebiotics on the gut microbiota: a review”.  (Published online by Cambridge University Press)

    Värske toiduteadlaste uuring kinnitab eestlaste kiudainete alatarbimist: ülevaade taltech.ee