Otsi

    Search Results

    Close

    D-vitamiini olulisus ja annustamise tähtsus ülekaalulistel inimestel




    Ülekaalulised inimesed võivad vajada rohkem D-vitamiini

    Suur uuring on näidanud, et D-vitamiini võtmine lisandina on kasulik, kuid tundub, et see kehtib ainult nn. normaalkaalus inimeste kohta. Sellest uudiskirjast saate teada, miks selle vitamiini toime sõltub inimese KMI-st (kehamassiindeksist).

    D-vitamiin mängib olulist rolli luude, hammaste ja lihaste tervise säilitamisel ning toetab immuunsüsteemi normaalset toimimist. Seetõttu on paljud inimesed võtnud aastaringselt D-vitamiini lisandeid, et tagada piisav vitamiinivaru. Uus Ameerika uuring1 aga osutab, et ülekaalulised isikud ei pruugi omastada D-vitamiini sama tõhusalt kui nende normaalkaalus kaaslased, mis võib tähendada, et nad saavad D-vitamiini lisandi võtmisest vähem kasu.

    Uuring D-vitamiini kasutamise kohta

    Uuring, mis on avaldatud ajakirjas JAMA Network Open, põhineb platseebokontrollitud uuringu (VITAL uuring) andmetel, milles osales 25 871 keskealist või vanemat Ameerika meest ja naist. Teadlased keskendusid VITAL uuringu 16 515 osalejale. Vereproovidega mõõdeti D-vitamiini taset veres ja nn D-vitamiini biomarkerite taset, mis peegeldavad seda, kui hästi organism D-vitamiini metaboliseerib ja kasutab.

    Ülekaalulised inimesed vajavad suuremaid annuseid

    Võrreldes normaalkaalus (KMI alla 25) ja ülekaaluliste inimeste vereproove ning markereid, täheldati olulist erinevust. Ülekaalulised inimesed ei saanud samasuguseid tervisehüvesid kui normaalkaalus inimesed, isegi kui nad võtsid sama koguse D-vitamiini. Samuti märgivad nad, et need tähelepanekud võivad aidata selgitada, miks mõned uuringud pole suutnud tõestada toidulisandina võetava D-vitamiini mõju.

    Dokumenteeritud imendumisega D-Pärlid

    D-Pärlid sisaldavad Pharma Nordi erilise valemiga bioloogiliselt aktiivset D3-vitamiini, mis on lahustatud külmpressitud oliiviõlis. Neid pehmeid ja pisikesi želatiinkapsleid on kasutatud paljudes avaldatud teadusuuringutes, milles on tõestatud selle tervisele kasulikku mõju. Selle toode on tuntud oma suurepärase imendumise poolest, mis on tõhususe tagamiseks kriitilise tähtsusega. Ent on märkimisväärne, et kui ülekaalulistel inimestel võib D-vitamiini imendumine veres olla vähendatud ja nad võivad kogeda raskusi D-vitamiini ainevahetuse ja kasutamisega, siis võib neil olla vajadus ka kõrgema annuse järele.

    Pharma Nordi D-pärlid on saadaval kolme erineva tugevusega (25, 40 või
    75 mikrogrammi D3-vitamiini igas kapslis) – nii saad vastavalt vajadusele ja eluperioodile valida omale sobiva preparaadi.

    Allikad:

    1Association of Body Weight With Response to Vitamin D Supplementation and Metabolism

    JAMA Netw Open. 2023;6(1):e2250681. doi:10.1001/jamanetworkopen.2022.50681