Otsi

    Search Results

    Close

    C-vitamiin toimib kehas oksüdatiivse stressi vastu




    Oksüdatiivne stress on olukord, kus keha on biokeemiliselt tasakaalust väljas ning see võib kahjustada terveid rakke ja kudesid. Ameerikas läbiviidud uuringu tulemuste alusel on aga C-vitamiinil kaitsev toime. Edasi lugedes saate teada, kui lihtne on C-vitamiini toel oma keha oksüdatiivse stressi eest kaitsta.

    Enamik meist teab, mis on stress, kuid vähesed on kuulnud nähtusest, mida nimetatakse oksüdatiivseks stressiks. See on seisund, mis tekib kehas, kui kahjulike vabade radikaalide hulk ületab organismi kaitsvate antioksüdantide – sealhulgas E-, ja C-vitamiini – hulga. Paljudele erinevatele haigustele on iseloomulik just oksüdatiivne stress. Ameerika teadlased Oregoni osariigi ülikoolist on nüüdseks leidnud, et oksüdatiivse stressi taset saab tõhusalt C-vitamiini abil vähendada. See aitab kaitsta terveid rakke nii oksüdatiivse stressi kui ka selle potentsiaalselt kahjuliku mõju eest.

     

    MDA väheneb mõne nädalaga

    Uues uuringus anti rühmale testis osalejatele suur päevane annus C-vitamiini. Vaid kolme ja poole nädala pärast suutsid teadlased mõõta, kuidas nende malondialdehüüdi (MDA) tase veres järsult langes. MDA on nn oksüdatiivse stressi marker ja madalam MDA tase näitab, et organismis on vähem oksüdatiivset stressi.

     

    E-vitamiini parem kasutamine

    Teadlased täheldasid muuhulgas, et C-vitamiini lisamanustamine parandas ühtlasi ka testis osalejate võimet kasutada toidust saadavat E-vitamiini. Nagu C-vitamiin, kaitseb ka E-vitamiin oksüdatiivse stressi eest. Kahe vitamiini sünergiline toime tagab veelgi parema kaitse vabade radikaalide eest.

     

    Mis on oksüdatiivne stress?

    Oksüdatiivne stress on keha loomulik reaktsioon ja see võib ilmneda lühiajaliselt, ilma, et see tervist ohustaks. Kui oksüdatiivne stress aga püsivaks ja pikaajaliseks muutub, võib see põhjustada rakkude ja kudede hävimise. Oksüdatiivne stress põhjustab potentsiaalselt kahjulikku probleemi, mida tuntakse kroonilise põletikuna ning mille all paljud inimesed kannatavad, ilma et nad sellest arugi saaksid. Seetõttu sõltumegi tõhusast antioksüdantsest kaitsest ja peaksime andma endast parima, et piirata kokkupuudet vabade radikaalidega.

     

    Leidub paljudes toiduainetes

    C-vitamiini saame erinevatest toiduainetest, eriti värskes puu- ja köögiviljas näiteks tsitruselistes, kibuvitsamarjades, kartulites ja rooskapsas. Samas tasub teada, et Ameerika uuringus kasutatud C-vitamiini annuste saavutamiseks tuleks neid toiduaineid tarbida suhteliselt suurtes kogustes.

     

    C-vitamiin toidulisandina

    Teine võimalus on võtta C-vitamiini toidulisandina. Bio-C-vitamiin on toidulisand, mille igas tabletis on 750 mg C-vitamiini, mis aitab kaitsta rakke oksüdatiivse stressi eest. See preparaat on kasulik oksüdatiivse stressi korral, kus rakud vajavad täiendavat kaitset. Bio-C-Vitamiin sisaldab C-vitamiini kaltsiumaskorbaadi kujul, mis on mittehappeline ja seetõttu maole õrn ega põhjusta mao ülihappesust.

     

    Viide:
    Traber MG, Leonard SW, Vasu VT, Morrissey BM, Lei HJ, Atkinson J, Cross CE. α-Tocopherol Pharmacokinetics in Adults with Cystic Fibrosis: Benefits of Supplemental Vitamin C Administration. Nutrients. 2022 Sep 9;14(18):3717.
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36145092/