100% taimne D3-vitamiin
- D-vitamiin toetab immuunsüsteemi normaalset toimimist, aitab hoida hambaid, luid ja lihaseid normaalsena
- Väikesed õlikapslid sisaldavad 40 µg (1600 IU) D3-vitamiini, mis on saadud vetikatest
- Taimsed kapslid (PhytoCaps) on valmistatud fermenteeritud maisist, kartulist ja hernestest
- Optimaalseks imendumiseks on D-vitamiin lahustatud külmpressitud oliiviõlis
- Sobib taimetoitlastele ja veganitele
- Toodetakse samade kvaliteedi ja ohutusreeglite kohaselt kui ravimeid
D-Pärlid Phyto 1600IU (40 µg)
Päevane annus sisaldab: | % päevasest võrdluskogusest | |
---|---|---|
Vitamin D3 (Kolekaltsiferool) | 40 µg | 760% |
Products Facts
Annustamine:
Üks kapsel päevas, võtta koos toiduga. Kapsli võib neelata tervelt või närida.
Tähelepanu! Mitte kasutada toidulisandit mitmekesise toitumise asendajana! oluline on toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult ning harrastada tervislikku eluviisi.
Mitte ületada soovitatud päevaannust.
Säilitamine:
Hoida toatemperatuuril kaitstuna otsese päikesevalguse eest.
Hoida laste eest varjatud ja kättesaamatus kohas.
Koostisosad:
Mahuaine: oliiviõli.
Glasuuriaine: hüdroksüpropüültärklis.
Niiskuse säilitaja: taimne glütserool.
Stabilisaatorid: agar, karrageen, pektiin (õun).
Puhastatud vesi.
D3-vitamiin (kolekaltsiferool).
Niiskuse sälitaja: sorbitool.
Kakaopulber, vähendatud rasvasisaldusega.
Rohelise tee pulber.
Punase peedi pulber.
Mis on D-Pärlid Phyto
D-Pärlid Phyto on väikesed pehmed taimsed kapslid, mille igas kapslis on 40 mikrogrammi (1600 RÜ) D3-vitamiini. Vetikate poolt eritatav D-vitamiin lahustatakse imendumise parandamiseks külmpressitud oliiviõlis. Phyto kapslid on on värvitud vähese rasva sisaldusega kakaopulbriga, nende suuruse tõttu on neid lihtne neelata, kuid neid võib ka närida. Uuringud on näidanud, et D-Pärlid on hea imenduvusega.
Varem on saadud D2-vitamiini (ergokaltsiferool) taimedest ja pärmist mida võiksid tarbida ka taimetoitlased ja veganid, kuid uuringud* on näidanud, et D3-vitamiin tõstab organismi D-vitamiini taset tõhusamalt kui D2. (Shieh A, et al. 2016)*
D-Pärlid Phytos sisalduvat D-vitamiini toodavad vetikad, mis on puhastatud, kuid ei sisalda vetikate osi. Vetikaid kasvatatakse kontrollitud tingimustes, need on heaks kiidetud toiduks ja on laialdaselt kasutusel toiduainetööstuses üle kogu maailma. Vetikatest toodetud D3-vitamiin on keemiliselt identne lanoliinist toodetud D3-vitamiiniga, mistõttu nende vahel pole mingeid erinevusi.
Ohutus ja kvaliteet
Pharma Nordi tehases Vojensis toodame nii ravimeid kui ka toidulisandeid, mis võimaldab toidulisandite puhul läbi viia samu kontrollprotseduure kui ravimite puhul. Nii toidulisandeid kui ka ravimeid testitakse hoolikalt koostatud plaani järgi – mis tagab, et tooted sisaldavad täpselt seda, mis pakendil kirjas on. See annab tarbijatele kindluse, et iga D-Pärl sisaldab antud D-vitamiini kogust.
Mis on D-vitamiin?
D-vitamiin on rasvlahustuv vitamiin, see tähendab, et soolestikus imendumiseks vajab ta rasva. Nagu teisedki vitamiinid, on ka D-vitamiin hädavajalik. D-vitamiini on mitut tüüpi, kuid kaks kõige olulisemat vormi on D2 (ergokaltsiferool) ja D3 (kolekaltsiferool). D3 on vitamiini vorm, mis sünteesitakse nahas, kui puutume kokku piisava koguse päikesevalguse või sarnase UV-kiirgusega. Päikesevalgusest saadav D-vitamiin on tõhus D-vitamiini allikas, kuid seda toodetakse ainult siis, kui päike on kõrgel taevas.
Suures osas Euroopas (põhjalaiuskraadidel üle 37 kraadi) juhtub see ainult suveperioodil ja seetõttu saame piisavas koguses vitamiini toota vaid suvekuudel. D2-vitamiini saab ainult toidust. Seda toodavad teatud seened ja taimed, kui nad puutuvad kokku ultraviolettvalgusega. Nii D2- kui ka D3-vitamiin vajavad bioloogiliselt aktiivseks muutumiseks järgnevat aktiveerimist maksas ja neerudes.
Teadlased uskusid, et mõlemad D-vitamiini vormid on kehas võrdselt tõhusad. Olenevalt kasutatud mõõtmismeetodist on D3-vitamiin D-vitamiini taseme tõstmisel veres aga 56–87 protsenti tõhusam kui D2-vitamiin. Lisaks talletub D3 rasvkoes rohkem kui kolm korda tõhusamalt kui D2*.
* Heaney RP et al. D3-vitamiin on inimestel tugevam kui D2-vitamiin. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Lapsed ja eakad vajavad D-vitamiini rohkem kui täiskasvanud.
D-vitamiinil on kehas mitmeid olulisi funktsioone:
- Aitab säilitada normaalseid luid ja hambaid
- Toetab normaalset immuunfunktsiooni
- Aitab kaasa kaltsiumi ja fosfori normaalsele imendumisele ja kasutamisele
- Mängib rolli organismi immuunsüsteemi- ja lihaste talitluses
D-vitamiini allikad taimetoitlastele ja veganitele
Päikesevalgus, toit ja toidulisandid
Päikesest D-vitamiin
D3 vitamiini sünteesib meie nahk siis, kui selle peale paistab piisav kogus päikest või muud sarnast tüüpi UV-kiirgust. Sedasi tekib D-vitamiini aktiivse vormi eelkäija, mis tuleb hiljem maksas ja neerudes muundada (hüdroksüülida), et sellest saaks aktiivne D-vitamiin.
Päikesest saadav vitamiin D on väga tõhus, kuid keha suudab seda toota üksnes siis, kui päike käib kõrgelt. Suures osas Euroopas on selline aeg ainult suvekuudel ning seetõttu ei suuda nahk suuremal osal aastast ise piisavalt D-vitamiini toota.
Rusikareegel
D-vitamiini sünteesimiseks päikesevalguse abil peab UV-indeks olema vähemalt 3 või kõrgem. UV-indeks mõõdab päikeselt tuleva ultraviolettkiirguse intensiivsust. Kui kahtled, kas päikeselt piisab D-vitamiini saamiseks, vaata oma varju. Kui vari on sama pikk või lühem kui sinu enda pikkus, siis sinu keha sünteesib päikesest D-vitamiini. Kui vari on aga sinust pikem, siis D-vitamiini ei sünteesita.
Taimses toidus pole piisavalt D-vitamiini
Ainult taimsest toidust on keeruline saada piisavas koguses D-vitamiini. Päikesevalgusega kokku puutunud seened moodustavad küll D-vitamiini, kuid toidu kuumutamisel väheneb seegi. Inimesed, kes ei söö loomset toitu, saavad D-vitamiini küll päikesest, kuid ainult siis kui see on piisavalt kõrgel taevas. Põhjapoolsetel laiuskraadedel aga ei käi talvekuudel päike piisavalt kõrgelt, et seda toota. Keha säilitab päikesest saadava D-vitamiini ülejäägi, mida saab kasutada siis, kui päike käib madalamalt. Seda aga ei jätku organismis terveks talveks ja ilma toidulisanditeta on paljudel inimestel seetõttu detsembriks D-vitamiini sisaldus madal.
Vajadus D-vitamiini järgi
Uuringud on näidanud, et piisava D-vitamiini taseme hoidmiseks veres on regulaarne igapäevane D-vitamiini võtmine tõhusam kui suurema annusega kuuride (nädalate või kuude kaupa) tegemine.
D-vitamiini toidulisandeid soovitatakse üldiselt:
- Lastele vanuses 0-2 aastat
- Lapseootel naistele
- Tumedama nahaga lastele ja täiskasvanutele
- Täiskasvanutele ja lastele, kes kannavad suvel pikki rõivaid
- Inimestele, kes ei viibi õues või väldivad päikest
- Hooldekodu elanikele, kuna eakate inimeste nahk ei suuda enam nii palju D-vitamiini sünteesida ja selle imendumine väheneb
- Üle 70-aastastele
- Kõigile, kes olenemata vanusest on osteoporoosi riskigrupis
Veganitel ja taimetoitlastel soovitatakse pidada kinni ametlikest soovitustest päikese käes viibimise kohta ning võimalusel tarvitada talvisel perioodil D-vitamiini toidulisandit. D- vitamiini sisaldus veres määratakse vereprooviga, milles mõõdetakse 25-hüdroksü-vitamiin D (25-(OH)D) taset ning tulemust väljendatakse nmol/l. Vitamiini D taset tõlgendatakse järgnevalt:
Ühik: nmol/l | Ühik: ng/ml |
|
|
> = suurem kui
< = väiksem kui
D-vitamiini taseme määramine
Kindlaim viis veres sisalduva vitamiini D taseme määramiseks on vereanalüüs. Tervetel inimestel ei ole otsest vajadust D-vitamiini taset veres mõõta. Siiski on teatud elanikkonna gruppidel soovitav kontrollida oma D-vitamiini seisu. Näiteks on see soovitatav neil, kelle eluviisi hinnates võiks arvata, et nad saaksid sellest kasu. Lisaks ilmsetele faktoritele, mis mõjuvad D-vitamiini taset, nagu päikesevalguse puudus ja kesine toidulaud, leidub ka muid tegureid: näiteks mõned ravimid võivad mõjutada organismi D-vitamiini omastamist, tekitades seeläbi suurema vajaduse selle vitamiini järele.
Ametlikud väited
Euroopa Toiduohutusamet EFSA (EU Food Safety Agency) on hinnanud toote koostisse kuuluva vitamiini D tõendeid ning lubanud väita järgnevat:
- aitab hoida luid ja hambaid normaalsena
- aitab kaasa normaalsele vere kaltsiumisisaldusele
- aitab kaasa kaltsiumi ja fosfori normaalsele imendumisele/ärakasutamisele
- aitab hoida lihaste talitlust normaalsena
- aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele
- osaleb rakujagunemise protsessis
- aitab üle 60-aastastel inimestel vähendada posturaalsest ebastabiilsusest ja lihasnõrkusest tingitud kukkumisohtu