Otsi

    Search Results

    Close

    Pärm


    Pärm

    Toidulisandite kontekstis tähendab pärm pagaripärmi ladinakeelse nimetusega Saccharomyces cerevisiae. See ei ole E-numbriga lisaaine, vaid pigem toit. Oma mitteaktiivses vormis, kus pärmirakud on surnud, võib see ka lisaainena toimida. Pärm on tehniliselt lihtsalt valgurikas toitaine, mida lisatakse aktiivsele koostisosale nagu kroom või seleen. 

    Allpool on toodud näide kroomipärmi tootmisest. Neid põhimõtteid võib üle kanda ka seleenipärmile. 

    Elusatele pärmirakkudele söödetakse anorgaanilist kroomkloriidi. Kroom transporditakse ja seotakse pärmirakkude seintesse ning lisatakse pärmi valkudesse, mistõttu muutub see looduslikuks kroomipärmiks. Kroomipärm pastöriseeritakse, läbi mille pärmirakud surevad. Kroomi sisaldavad pärmirakud puhastatakse, pulberkuivatatakse, pulbristatakse ning pressitakse tablettideks. 

    Kui inimene tableti sisse võtab, lagundadakse kroomi sisaldavad valgud soolestikus kroomiga seotud peptiidideks ja aminohapeteks. Kroomipeptiidid ja -aminohapped läbivad kergesti sooleseina (võrreldes näiteks anorgaanilisest kroomkloriidist või kroompikolinaadist saadava kroomiga, mida võetakse valdavalt üles passiivse diffusiooni teel). 

    Pärmipulbri kasutamine lisaainena ei oma mitte mingit toimet pärmseene Candida albicans kasvule organismis. Pärmivalkude loomulik esinemine toidus ületab kaugelt valkude koguse toidulisandis olevas pärmipulbris.