Eestlaste seas läbi viidud uuringu järgi on meil veres liiga madal seleeni sisaldus. See toitaine aitab hoida immuunsüsteemi, fertiilsust ja kilpnäärme tööd normaalsena.
Eestlastel on puudus tähtsast toitainest seleenist, mineraalainest, mis aitab hoida immuunsust ja kilpnäärme tööd normaalsena, lisaks aitab kaasa paljudele teistele keha funktsioonidele. Eesti elanike keskmine seleeni tase vereseerumis on 65,2 µg/l, mis on oluliselt vähem, kui ekspertide poolt soovitatud norm (ideaalis peaks seleeni tase veres olema 80-120 µg/l).
Anu Viitak, PhD, TTÜ keemiainstituudi konsultant, ning Marge Malbe, PhD, Eesti Maaviljeluse Instituudi osakonnajuhataja, teaduste doktor, tõstatasid portaali Terviseuudised.ee artiklis probleemi taas kord esile. 2006. aastal läbi viidud uuringu tulemused näitasid, et eestlaste veres on seleeni normist oluliselt vähem. Lisaks sellele ei saa me seleeni piisavalt ka toidust, kuna kohalikult kasvatatud toidus seda napib.
Eesti toidulaud on väga seleenivaene, siin kasvatatud värske toit (kapsas, sibul, maasikad, mustikad) sisaldavad 5-7 µg seleeni 1 kg kohta. Võrdluseks, vahemere ääres kasvanud pähklite seleenisisaldus on 40-170 µg/kg. Seetõttu on Anu Viitak ning Marge Malbe ka artiklis välja toonud, et meie organism ei saa kogu vajalikku seleeni toidust kätte, nagu seda soovitab Tervise Arengu Instituut (TAI toitlustusspetsialistid 2011. aastal).
|