Vitamiin D on rasvlahustuv vitamiin. See tähendab, et selle soolestikus imendumiseks peab see olema lahustatud rasvas. Nagu paljud teised, on vitamiin D eluks vajalik. Vitamiini D on palju erinevaid vorme, neist kõige olulisemad on D2 (ergokaltsiferool) and D3 (kolekaltsiferool). D3 vitamiini sünteesib meie nahk siis, kui selle peale paistab piisav kogus päikest või muud sarnast tüüpi UV-valgust. Päikesest saadav vitamiin D on väga tõhus, kuid keha suudab seda toota üksnes siis, kui päike käib kõrgelt. Suures osas Euroopas on selline aega ainult suvekuudel ning seetõttu ei suuda nahk muul ajal ise piisavalt vitamiini D toota.
Vitamiini D2 saame me ainult toidust.Seda toodavad teatud seened ja taimed ultraviolettkiirguse toimel. Nii D2 kui D3 vajavad keha poolt aktiveerimist, et olla bioloogiliselt aktiivsed. Teadlased uskusid, et mõlemad vormid vitamiinist D on kehas üht viisi efektiivsed. Siiski, olenevalt kasutatavast mõõtmisviisist, on leitud, et D3 on 56-87 protsenti efektiivsem kui D2, kui vaadata nende võimet tõsta kehas vitamiini D taset. Samuti talletub D3 rasvkoes kolm korda efektiivsemalt kui D2. *
* Heaney RP, et al. Vitamin D3 Is More Potent Than Vitamin D2 in Humans. J Clin Endocrinol Metab 2010.
Vitamiinil D on kehas palju olulisi funktsioone. Näiteks aitab vitamiin D:
- rakujagunemisprotsessile kaasa
- hoida luid ja hambaid normaalsena
- normaalsele kaltsiumi ja fosfori imendumisele ja ärakasutamisele kaasa
- hoida immuunsüsteemi ja lihaste tööd normaalsena
Head vitamiini D allikad
Vitamiini D on taimedest väga raske saada, seda leidub vähe ka piimatoodetes, kõige rohkem on seda loomses toidus. Parimad allikad on näiteks:
- Õline kala
- Maks
- Tursamaks
- Õlid
- Munad
- Või