Otsi

    Search Results

    Close

    Meeste viljakuse ja seleenipuuduse seosed




    Meeste viljatus võib olla tingitud seleeni puudumisest

    Igal kuuendal paaril on raskusi rasestumisega. Ligikaudu pooltel juhtudel on probleem seotud madala seemnerakkude kvaliteediga. Hiljutised uuringud on avastanud võimaliku selgituse sellele, miks seemnerakud korralikult ei toimi, ning leidub isegi loomulik viis normaalsete seemnerakkude tootmise toetamiseks.

     
     

    Miks on seleen nii oluline?

    On mitmeid eluviisiga seotud tegureid, nagu suitsetamine, saastatus ja ebatervislikud toitumisharjumused, mis võivad spermarakkude kvaliteedile negatiivset mõju avaldada. Üks peamiseid põhjuseid on oksüdatiivne stress, ja just siin muudab mikrotoitaine seleen olukorra huvitavaks. Seleeni leidub sellistes toiduainetes nagu kala, liha, pähklid ja täisteraviljatooted ning see kaitseb rakke oksüdatiivse stressi ja vabade radikaalide eest. Lisaks aitab see toitaine kaasa normaalsele spermatogeneesile ja seetõttu on oluline saada toidust piisavalt seleeni.

     

    Testitud viljakusprobleemidega meestel

    Aastal 1998 avaldas Šoti teadlane Allan MacPherson ajakirjas British Journal of Urology uuringu2, kus madala seemnerakkude kvaliteediga meestele anti Pharma Nordi seleeniprepraati. Tulemustest selgus, et seleenilisandid aitasid viljatutel meestel vähendada ebakorrapäraste seemnerakkude arvu. See probleem on teadaolevalt seotud madala seemneraku liikuvuse ja halva reproduktsiooniga. Seleeni toetus teatud selenoproteiinidele aitab ennetada seemnerakkude DNA mutatsiooni, mis nende deformatsiooni põhjustab.

     

    Seleenipärm dokumenteeritud kvaliteediga

    Pharma Nordi ainulaadne ja patenteeritud seleenipärmi SelenoPrecise biosaadavus on dokumenteeritud ja seda on testitud paljudes teaduslikes uuringutes. Üks neist on KiSel-10 uuring, mis avaldati 2013. aastal ajakirjas International Journal of Cardiology.

    Allikad:
    1“Lifestyle-, environmental-, and additional health factors associated with an increased sperm DNA fragmentation: a systematic review and meta-analysis”
    Reproductive Biology and Endocrinology volume 21, Article number: 5 (2023)
    2British Journal of Urology 1998 Jul;82(1):76-80.